Kuidas kodus kohvi teha?

Postitas Anna Kook, august 19, 2016

Kohv kuulub paljude naiste igapäevaste naudingute loetellu. Kohv on ka teema, mis võib kütta seltskonnas või netifoorumis kirgi, sest maitsed ja arusaam heast kohvist on erinevad. Nii, nagu on kirev kohviubade maailm, on ka kohvi valmistamiseks palju erinevaid viise. Mõned armastavad “pätikohvi”, teised valmistavad lemmikjooni presskannu või filtermasinaga, kolmandad on investeerinud kapsel- või espressomasinasse. Kohvi valmistamise viiside virrvarris orienteerumiseks toob Hansaposti veebikaubamaja kodutehnika kategooriajuht Anna Kook välja erinevate valikute plussid ja miinused, et igaüks saaks teha endale parima valiku.

Kohvimasinad

Müügistatistika kinnitab, et ostjaid leidub erinevatele kohvimasinatele, mis kinnitab, et maitse üle ei tasu vaielda. Küll on mõistlik uut lahendust otsima asudes oma ootused kaardistada. Läbi tuleks mõelda, mitu korda päevas kohvi valmistatakse ja mitu tassi juuakse. Samuti on olulised kohvivalmistaja ootused kiirusele ja mugavusele – kas kohv peaks valmima ühe nupulevajutusega ja kohe või ollakse valmis panustama oma aega ja energiat.

Presskann
Presskann on kahtlemata kõige soodsam, aga ka aeganõudvam kohvi valmistamise viis. Selle kõrval võib ära mainida ka “pätikohvi”, mille valmistamisviis on üldjoontes sarnane. Presskannuga kohvi valmistamise muudab mõnevõrra tülikaks asjaolu, et kohvipurule tuleb kallata umbes 90-95-kraadine vesi, sest keev vesi kõrvetab kohvi ja tapab selle maitse. Seega tuleks esmalt vesi keeta, lasta sellel pisut jahtuda ning kallata siis jämedale kohvipurule tõmbama. Kauemaks kui 4-6 minutit ei tohiks vett kohvipurule seisma jätta, sest kohvi maitse muutub ebameeldivaks ning niigi kõrge kofeiini tase tõuseb veelgi. Presskannuga ja “pätimeetodil” valminud kohvi armastajad peaksid teadma, et tegu on kõige kofeiinirohkema kohviga, sest kofeiini hulk sõltub vee ja kohvi kokkupuute ajast. Seega eksivad need, kes arvavad, et kange espresso sisaldab rohkelt kofeiini, presskannukohvis on seda oluliselt rohkem. Kofeiin ei ole küll mõõdukas koguses tervisele ohtlik, kuid ettevaatlikud peaksid olema inimesed, kellel on kõrge vererõhk või probleeme kõrvetistega.

Valmistamise aeg: 15 minutit
Kohvitassi hind*: sõltuvalt kohvist 6-10 senti
Presskannu hind**: 5-45 eurot

Plussid:

  • Soodne
  • Valikuvõimalus paljude erinevas hinnaklassis kohvide vahel
  • Topeltseintega metallist presskann ei lase kohvil kiirelt jahtuda


Miinused:

  • Kõige aeganõudvam kohvi valmistamise viis
  • Tuleb jälgida nii vee temperatuuri kui kohvi tõmbamise aega
  • Kui on soov jahvatada ise ube, siis pikeneb valmistamise aeg veelgi
  • Sisaldab kõige rohkem kofeiini
  • Kogus on piiratud kannu suurusega
  • Klaasist kann võib lihtsasti puruneda


Filterkohvimasin
Sajandivanune filterkohvimasin on Põhja-Euroopas jätkuvalt populaarne. Filtermasinaga kohvi valmistamine on presskannu meetodist mõnevõrra lihtsam, kuigi ajakulu on kokkuvõttes sarnane. Peeneksjahvatatud kohvipuru pannakse filtrisse, vesi masinasse ja valmis kohv tilgub kannu. Nii presskannu kui filtrimasina miinuseks on see, et külaliste või suure pere korral saab kannu piiratuse tõttu kohvi liiga väike kogus ja kogu protsess tuleb uuesti läbi teha.

Valmistamise aeg: 15 minutit
Kohvitassi hind*: sõltuvalt kohvist 6-10 senti
Masina hind**: 18-190 eurot

Plussid:

  • Soodne
  • Lihtne valmistusviis
  • Valikuvõimalus paljude erinevas hinnaklassis kohvide vahel
  • Sisaldab vähem kofeiini kui presskannukohv


Miinused:

  • Kohvi valmistamine on aeganõudev
  • Kui on soov jahvatada ise ube, siis pikeneb valmistamise aeg veelgi
  • Kogus on piiratud kannu suurusega, seejärel tuleb valmistada uus laar
  • Masinale tuleb teha sagedast katlakivieemaldust


Kapsel- ja padjakohvimasin
Üha enam populaarsust koguvad kapsel- ja padjamasinad pakuvad kohvi kiiremalt ja mugavamalt, kuid kohvitassi hind kujuneb kõige kõrgemaks. Kapslimasin on reeglina tunduvalt odavam kui espressomasin, seevastu on kapslid palju kõrgema hinnaga kui kohviuba. Seega saab nende kahe vahel otsustamisel enamasti peamiseks argumendiks päevas tehtavate kohvitasside arv – kui kohvi juuakse harva, siis on kapslimasina kohv kokkuvõttes soodsam, kui kodus on mitu kohvifänni, siis on mõistlikum soetada espressomasin. Samuti tuleb arvestada, et vaid üksikutel kapslimasinatel on piima vahustamise funktsioon. Kui kuum piimavaht on oluline, siis tuleks soetada kas espressomasin või eraldi piimavahustamise kann.

Valmistamise aeg: sõltuvalt masinast 1-3 minutit
Kohvitassi hind*: sõltuvalt kohvist 25-45 senti
Masina hind**: 60-220 eurot

Plussid:

  • Kohvi valmistamine on kiire
  • Masina kasutamine on mugav ja lihtne
  • Järjest saab valmistada palju tasse, mugav külaliste puhul
  • Kapslid/padjad on steriilsed ja kohv alati sama kvaliteediga
  • Masin võimaldab valmistada erinevaid jooke (nt teed)


Miinused:

  • Kohvitassi hind on kõige kõrgem
  • Iga tootja masinas saab kasutada kindlaid kapsleid/patju, seega on ostja sõltuv tootja pakkumistest
  • Kapslite/patjade maitsete valik on piiratud, teiste tootjate kapslid reeglina masinasse ei sobi
  • Vähestel masinatel on piimavahustamise funktsioon
  • Masin vajab regulaarset puhastamist ja hooldust


Espressomasin
Kvaliteetkohvi austajate kuningaks on kahtlemata espressomasin, mis jahvatab ubasid. Seda saab küll presskannu või filtermasina jaoks ka eraldi kohviveskiga teha, kuid siis pikeneb kohvi valmistamise aeg veelgi. Espressomasinaid on saadaval väga erinevas hinnaklassis, lisaks kaubamärgile mõjutab hinda eelkõige kohvi valmistamise kiirus, masina kasutusmugavus ning piimavahustamise süsteem. Espressomasin on suure jõudlusega ning kohvi saab kiirelt valmistada ka suurele seltskonnale. Kui esimese kohvitassi valmistamine võtab masina soojenemise tõttu aega 1-3 minutit, siis iga järgmine tass valmib vähem kui minutiga. Aeganõudvam on piima vahustamine, mida enamike masinate puhul tuleb teha eraldi vooliku abil. Oluline on teada, et kuigi kohv valmib kiiresti ja masina jõudlus on suur, vajab kohvimasin ka korralikku puhastamist ja hooldust, milleks tuleb vastavalt vajadusele eraldi aega leida.

Valmistamise aeg: sõltuvalt masinast 1-3 minutit
Kohvitassi hind*: sõltuvalt ubadest 10-14 senti
Masina hind**: 120-2300 eurot

Plussid:

  • Kohvi valmistamine on kiire
  • Masina kasutamine on mugav ja lihtne, enamasti piisab nupule vajutamisest
  • Järjest saab valmistada palju tasse, mugav külaliste puhul
  • Ubade valik on väga lai, igaüks saab leida enda maitsele sobivaima
  • Võrreldes pakikohviga on värskelt jahvatatud ubade kohv aromaatsem ja kvaliteetsem - Enamikul espressomasinatest on ka piima vahustamise funktsioon


Miinused:

  • Espressomasina hind on kõige kõrgem
  • Masin vajab regulaarset puhastamist ja hooldust


Ideaalse joogi otsinguil ei tohi unustada siiski kõige tähtsamat komponenti - kohvi. Kohvi maitse ja aroom sõltuvad nii oast ja röstist kui röstimise ja jahvatamise ajast. Erinevalt veinist ei tee aeg kohvi paremaks, seega tagab värskelt röstitud ja jahvatatud uba kõige parema maitse ja aroomiga naudingu. Kohvi valmistamise viisi saab igaüks valida juba vastavalt maitsele ning kohvitarbimise sagedusele

* Kohvitassi hinda ei ole arvestatud seadme maksmust. Presskannu ja filtermasina puhul on aluseks võetud jahvatatud kohvi paki hind, kapsli- ja padjamasinate puhul kapslite või patjade hind ning espressomasina puhul ubade hind.
** Toodete hinnavahemik Hansaposti veebikaubamajas.

Artikkel ilmus 07.01.2016 ajakirjas Naised. Hansaposti kohvimasinate valikuga tutvu siin